POSJET TRŽNICI

Djeca skupine „Staklena“ i „Pčelica“ danas su s odgojiteljicama Maricom Balažić i Ljerkom Herman posjetili gradsku tržnicu. Imali su priliku doživjeti bogatstvo boja i mirisa, upoznati vrste voća i povrća koje su im do sada bile nepoznate – poput bamija i batata, a plodove koje su dobili na poklon od proizvođača kušali po povratku u vrtić.

Hrvatski olimpijski dan

Polaznici našega vrtića su u pratnji odgojiteljica i stručnog tima danas prošetali gradom. Na taj način su, kao i prijašnjih godina, obilježili Hrvatski olimpijski dan, 10. rujna. Kod fontane ih je dočekao gradonačelnik Josip Miletić koji je sve pozdravio i dao podršku aktivnostima koje se  realiziraju s djecom. Nakon šetnje, u dvorištu vrtića, djeca su nastavila s veselim sportskim igrama.

Inače, u vrtiću se kontinuirano i svakodnevno provode različiti sadržaji koji utječu na zdravstveni, tjelesni, emocionalni, spoznajni i kreativni razvoj djece i koji pozitivno djeluju na cjelokupni razvoj mališana. Stvaranje navika aktivnog bavljenja sportom, od najranijih dana prema osobnim afinitetima i mogućnostima, jedan je od primarnih zadataka odgojno-obrazovnog procesa predškolskog odgoja.

Tekst i fotografije: Snježana Kanđera,                                                                                    magistra predškolskog odgoja

DJEČJI VRTIĆ ZVONČIĆ NAŠICE – GRAD NAŠICE

POLAZAK U VRTIĆ

Polazak u vrtić predstavlja za svako dijete veliku promjenu u životu, važan događaj za njega i roditelje. Za mnogu djecu je to prvo odvajanje od roditelja. Iz zaštićene i poznate okoline dijete dolazi u novu i nepoznatu situaciju, u novi prostor i među nove ljude.

Mora proći određeno vrijeme tijekom kojega će se dijete uvjeriti kako se roditelj uvijek vraća po njega i tijekom kojega će upoznati novu okolinu te upoznati i zavoljeti svoje odgojiteljice i nove prijatelje.

Naravno da je djeci teško kad se moraju odvojiti od roditelja, ali odvajanje je ipak važan dio normalnog procesa odrastanja svakog djeteta.

Što možemo očekivati u vrijeme prilagodbe?

 • reakcije na fiziološkom planu: odbijanje hrane, odbijanje spavanja, probavne smetnje
 • reakcije u ponašanju: plač, agresivnost, povučenost
 • regresija u ponašanju: kod djeteta se javljaju oni oblici ponašanja koji su karakteristični za neku raniju fazu razvoja (primjerice, mokrenje, sisanje prsta…)

Svoj strah od odvajanja djeca dakle mogu izražavati različito, i te reakcije se mogu pojavljivati i u vrtiću i kod kuće. Međutim, sve te promjene su prolaznog karaktera i proći će kad se dijete prilagodi novom prostoru, djeci, odraslima, novim pravilima i novom načinu života.

Važno je da roditelji pokažu djetetu razumijevanje njegovih osjećaja. Ne treba nikad ismijavati dijete zbog plača ili straha od odvajanja. Sasvim je normalno da se neka djeca rasplaču kad roditelj odlazi.

Što možemo učiniti?

Prije polaska u vrtić:

 • Pričajte s djetetom o tome što se radi u vrtiću i što ga očekuje. Imajte na umu:  do 3g. dijete je više usmjereno na odraslu osobu (tvoja teta će biti s tobom), s 4g. na igračke, s 5g. na vršnjake igru s njima
 • Privikavati dijete na „vrtićku“ organizaciju dana (obroci, dnevni odmor…)
 • Prošetati do vrtića, izvana pogledati zgradu, igralište
 • Kupovinu i pripremu stvari za vrtić, učiniti s djetetom
 • Polazak u vrtić tretirajte kao normalnu stvar u životu djeteta – ne pokazivati tugu, strah, uznemirenost. Budući da su djeca senzibilna za emocije roditelja i u svom ponašanju često izražavaju ono što roditelji osjećaju, djetetova adaptacija i prihvaćanje vrtića u velikoj mjeri ovisi i o tome kako roditelj doživljava polazak djeteta u vrtić, kakav stav ima prema vrtiću, te kakva je bila priprema djeteta za vrtić.

A kada dođe vrijeme za vrtić…

 • Tokom prva 2 tjedna (minimalno 1 tjedan) preporučuje se skraćeni boravak djeteta u grupi. Ne ostajati odmah i na spavanju. Postupno produžavati boravak.
 • Dopustite djetetu da ponese od doma omiljenu  igračku ili  predmet, to smanjuje osjećaj nesigurnost.
 • Ne uvoditi dodatne promjene u djetetovu životu.
 • Treba se oprostiti s djetetom kad ga ostavljate u vrtiću i recite mu „vratit ću se po tebe“ – ne bježati, treba se pobrinuti da dijete zna da roditelj odlazi.
 • Ne produžavati opraštanje jer to uznemiruje dijete. Ostati smiren, strpljiv, nježan, ali odlučan. Uvesti ritual, npr. zagrliti, dati pusu i mahnuti.
 • Budite točni kad dolazite po dijete. Vašim kašnjenjem dijete postaje nesigurno, nestrpljivo i nepovjerljivo.
 • Pričati s djetetom po povratku iz vrtića (o aktivnostima u vrtiću, prihvatiti iskazane osjećaje ljutnje, tuge – ne ga pitati da li sutra želi  ići u vrtić…).
 • Pred djetetom ne komentirati “svi su plakali, bilo je grozno…“
 • Voditi dijete u vrtić koliko god je moguće redovito, pogotovo u vrijeme prilagodbe. Nakon pauze od vrtića, dijete će morati „odraditi“ prilagodbu ispočetka.
 • Naoružajte se ljubavlju i strpljenjem!
 • VAŽNO JE OSTVARITI DOBAR KONTAKT S ODGOJITELJIMA,  JER ONI POSTAJU VAŽNE OSOBE U ŽIVOTU DJETETA I DIJETE ĆE BITI SMIRENIJE I OSJEĆAT ĆE SE SIGURNIJE AKO VIDI KAKO NJEGOVI RODITELJI RAZGOVARAJU S ODGOJITELJIMA LJUBAZNO I S POVJERENJEM. 

Priredila: Biljana Matijašević, mag. psych.

Poštovani roditelji!

Matični vrtić u Našicama

Obavještavamo vas da će se roditeljski sastanak za roditelje novoupisane djece u pedagošku 2019./20. godinu održati 22. 8.2019.godine (četvrtak) s početkom u 18, 30 sati.

Na roditeljski sastanak  su pozvani i roditelji  1. skupine programa predškole: Jelisavac, Lila, Lađanska, Ribnjak.

Područni vrtići u Donjoj  Motičini i  Podgoraču

Obavještavamo vas da će se roditeljski sastanak za roditelje novoupisane djece u pedagošku 2019./20. godinu održati 22. 8.2019.godine (četvrtak) s početkom u 17 sati.

Svim našim polaznicima kao i njihovim roditeljima, dosadašnjim i novoupisanim, želimo srdačnu dobrodošlicu!

Dječje poduzetništvo u Podgoraču

S obzirom da nam se unazad nekoliko godina projekt dječjeg poduzetništva pokazao kao uspješan nastavili smo ga i ove godine. Spajamo dvije stvari – recikliranje (djeca izrađuju uporabne predmete od otpada) i poduzetništvo (izlažu svoje proizvode i za njih dobiju dobrovoljne priloge) te se zato zove “Od poduzetnog djeteta do poduzetnika”.

Roditelji su se pokazali kao izvrsni suradnici. Poslali su: stare rifle, stare cd-e, limenke od kave, limenke od pašteta, staklenke, čepove (plastične, metalne, plutene), ostatke svijeća, dugmad, vunu. Djeca su nekoliko tjedana (tijekom travnja i svibnja) vrijedno izrađivala: podmetače za čaše od starih cd-a, privjeske za ključeve (od dugmadi, od drvenih oblutaka, od plutenih čepova, od vune), vaze od staklenki, magnete za hladnjak (od metalnih i plastičnih čepova), kasice-prasice od limenki, svijeće u limenkama od pašteta, sapune.  U  dio obojanih limenki djeca su zajedno s roditeljima posadila biljke čuvarkuće. Kolegica Antonija Pavlović nam je pomogla i od starih rifli sašila pregače.

Dana 31.5. 2019. godine napravili smo izložbu dječjeg stvaralaštva ispred Vatrogasnog doma u Podgoraču. U prijevozu predmeta i postavljanju izložbe te prezentiranju dječjih radova pomagali  su roditelji. Izložba je bila vrlo dobro posjećena, djeca su prezentirala  svoje proizvode, objašnjavala kako su ih napravila te za što se mogu koristiti. Od prikupljenog novaca planiramo platiti ulaznice u Vili Magic u Đakovu i boravak  kod mađioničara J. Ciganovića. Ove godine idemo 11.lipnja. To je zajedničko druženje djece i roditelja za kraj godine i već je postalo tradicionalno. Djeca jako vole ovaj izlet. Na pozornici pokažu roditeljima kratki program koji pripremimo za njih. Nakon toga svi zajedno pogledaju mađioničarsku predstavu našeg domaćina, a onda slijedi igra na imanju (na trampolinu, ljuljačkama, klackalicama, nogomet) i ono što najviše vole, kupanje u bazenu.

 Tekst i fotografije:

 Tihana Barić, odgojiteljica