Jesenka u Podgoraču i Donjoj Motičini

U utorak, 29.10.2019. godine, područne vrtiće u Podgoraču i Donjoj Motičini posjetila je Jesenka. Djeca su ju radosno dočekala. Pozorno su je gledala i slušala dok im je pričala priču „Juha od bundeve“. S instrumentima koje su sami izradili odsvirali su joj brojalice „Kišobran“ i „Pada kiša“ te otpjevali pjesmu „Molba gljive muhare“. Jesenka ih je počastila plodovima jeseni. Ovo je posjet koji kod djece potiče sva osjetila i baš su uživali.

Tekst: Tihana Barić

Foto: Tihana Barić

Silva Jančula

Jesenska svečanost

Jesenskom  svečanošću djeca i radnici vrtića su proslavili bogatstvo jeseni, njezine  mirise boje i okuse. Pekle su se kokice, jelo se mirisno voće.

Svaka skupina je imala svoju radionicu, a tu je bilo: slikanja, modeliranja, nizanja, lijepljenja, korištenja prirodnih i neoblikovanih materijala i plodova jeseni. Istraživačkim  aktivnostima obogaćena su iskustava i znanja djece. Pjevale su se zajedničke pjesme. Lijepo vrijeme doprinijelo je sveukupnom dojmu šarenila, topline i razdraganosti djece. Još jedno sjećanje na dane provedene u našem vrtiću.

Tekst i fotografije:

Snježana Kanđera

Zasadi drvo, ne budi panj

24.listopada 2019. godine

U dvorištu vrtića je posađeno pet stabala: dvije magnolije, ukrasna jabuka, ljetni jorgovan i krasoplod. Stabla su nam donirali naši suradnici Zlatko Katruša i Rudolf Fuderer. Djeca su sudjelovala u sadnji, uz pomoć svojih odgojiteljica Jasne Majer i Valentine Stanković Dervić. Proučavale su se biljke, zemlja i jedna kišna glista. Aktivnosti se pridružio i Nikola Dendis, kućni majstor, te su mladice ubrzo našle svoje mjesto ispred našeg vrtića.  Povod za sadnju je bila inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“ kojom se skreće pozornost na značaj prirode koja nas okružuje, u kojoj živimo i koju treba čuvati. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti. Razvijanje i njegovanje ekološke kulture i ekoloških navika bitan je zadatak koji provodimo kontinuirano s našim polaznicima, njihovim obiteljima i našom društvenom zajednicom.

Tekst: Snježana Kanđera

Fotografije: Snježana Kanđera

Valentina Stanković Dervić

SVJESNOST O HIGIJENI I ZDRAVIM NAVIKAMA

Odgojno-obrazovna skupina „Leptirić” ugostila je mag. med. teh. Željku Gjurić, medicinsku sestru iz Opće županijske bolnice Našice. Gošća je educirala djecu o zdravim i kulturno-higijenskim navikama: kako kihati i kašljati s obzirom na okolinu i koliko je važna higijena ruku, kako se zaštititi od bolesti. Sestra Željka je  objasnila da se ne trebaju bojati “bijele kute”. Kroz igru s djecom pokazala je kako se zamataju ruke te su djeca izrazila želju da i njih „zamota” jer su se „ozlijedila”. Slijedila je mala radionica crtanja bakterija. U goste je došla i odgojno-obrazovna skupina „Kruškice” s kolegicom Jadrankom Lukavski. Djeca su za svoju gošću s radošću izradila prigodne poklone kao sjećanje na ovaj susret.

Tekst i fotografije:

Željka Moguš, odgojiteljica