Jesenska svečanost

Jesenskom  svečanošću djeca i radnici vrtića su proslavili bogatstvo jeseni, njezine  mirise boje i okuse. Pekle su se kokice, jelo se mirisno voće.

Svaka skupina je imala svoju radionicu, a tu je bilo: slikanja, modeliranja, nizanja, lijepljenja, korištenja prirodnih i neoblikovanih materijala i plodova jeseni. Istraživačkim  aktivnostima obogaćena su iskustava i znanja djece. Pjevale su se zajedničke pjesme. Lijepo vrijeme doprinijelo je sveukupnom dojmu šarenila, topline i razdraganosti djece. Još jedno sjećanje na dane provedene u našem vrtiću.

Tekst i fotografije:

Snježana Kanđera

Zasadi drvo, ne budi panj

24.listopada 2019. godine

U dvorištu vrtića je posađeno pet stabala: dvije magnolije, ukrasna jabuka, ljetni jorgovan i krasoplod. Stabla su nam donirali naši suradnici Zlatko Katruša i Rudolf Fuderer. Djeca su sudjelovala u sadnji, uz pomoć svojih odgojiteljica Jasne Majer i Valentine Stanković Dervić. Proučavale su se biljke, zemlja i jedna kišna glista. Aktivnosti se pridružio i Nikola Dendis, kućni majstor, te su mladice ubrzo našle svoje mjesto ispred našeg vrtića.  Povod za sadnju je bila inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“ kojom se skreće pozornost na značaj prirode koja nas okružuje, u kojoj živimo i koju treba čuvati. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti. Razvijanje i njegovanje ekološke kulture i ekoloških navika bitan je zadatak koji provodimo kontinuirano s našim polaznicima, njihovim obiteljima i našom društvenom zajednicom.

Tekst: Snježana Kanđera

Fotografije: Snježana Kanđera

Valentina Stanković Dervić

SVJESNOST O HIGIJENI I ZDRAVIM NAVIKAMA

Odgojno-obrazovna skupina „Leptirić” ugostila je mag. med. teh. Željku Gjurić, medicinsku sestru iz Opće županijske bolnice Našice. Gošća je educirala djecu o zdravim i kulturno-higijenskim navikama: kako kihati i kašljati s obzirom na okolinu i koliko je važna higijena ruku, kako se zaštititi od bolesti. Sestra Željka je  objasnila da se ne trebaju bojati “bijele kute”. Kroz igru s djecom pokazala je kako se zamataju ruke te su djeca izrazila želju da i njih „zamota” jer su se „ozlijedila”. Slijedila je mala radionica crtanja bakterija. U goste je došla i odgojno-obrazovna skupina „Kruškice” s kolegicom Jadrankom Lukavski. Djeca su za svoju gošću s radošću izradila prigodne poklone kao sjećanje na ovaj susret.

Tekst i fotografije:

Željka Moguš, odgojiteljica

Prevencijom do zdravlja

Djecu skupina „Leptirić˝ i „Staklena˝ posjetila je medicinska sestra Valentina Barić, bacc. med. techn.. Ovo je nastavak suradnje koja se unazad nekoliko godina realizira s OŽB Našice i dr. Ljiljanom Hodak. Djeci je prezentirano predavanje pod nazivom „Čiste ruke˝. Medicinska sestra je podsjetila o važnosti higijene te je sve podučila pravilnom pratnju  ruku. Djeca su joj priredile prigodan poklon koji je s oduševljenjem prihvatila.

Tekst i fotografije:

Valentina Vondrak, mag. praesc.educ.

Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje

Blagoslov kruha 11.10.2019.

U vrtiću smo obilježili dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Cijeli tjedan realizirale su se prigodne aktivnosti, od upoznavanja žitarica do pečenja različitih proizvoda i konzumiranja istih. Marljive ruke roditelja, djece, odgojiteljica i kuharica pripremile su peciva, kruščiće i kolačiće. Župnik i gvardijan fra Zoran Bibić zahvalio se za sve plodove zemlje i blagoslovio ih. Nakon zajedničkog blagoslova, djeca su se počastila mirisnim proizvodima.

Tekst: S. Kanđera

 Foto: J. Lukavski

Dječje poduzetništvo u Podgoraču

S obzirom da nam se unazad nekoliko godina projekt dječjeg poduzetništva pokazao kao uspješan nastavili smo ga i ove godine. Spajamo dvije stvari – recikliranje (djeca izrađuju uporabne predmete od otpada) i poduzetništvo (izlažu svoje proizvode i za njih dobiju dobrovoljne priloge) te se zato zove “Od poduzetnog djeteta do poduzetnika”.

Roditelji su se pokazali kao izvrsni suradnici. Poslali su: stare rifle, stare cd-e, limenke od kave, limenke od pašteta, staklenke, čepove (plastične, metalne, plutene), ostatke svijeća, dugmad, vunu. Djeca su nekoliko tjedana (tijekom travnja i svibnja) vrijedno izrađivala: podmetače za čaše od starih cd-a, privjeske za ključeve (od dugmadi, od drvenih oblutaka, od plutenih čepova, od vune), vaze od staklenki, magnete za hladnjak (od metalnih i plastičnih čepova), kasice-prasice od limenki, svijeće u limenkama od pašteta, sapune.  U  dio obojanih limenki djeca su zajedno s roditeljima posadila biljke čuvarkuće. Kolegica Antonija Pavlović nam je pomogla i od starih rifli sašila pregače.

Dana 31.5. 2019. godine napravili smo izložbu dječjeg stvaralaštva ispred Vatrogasnog doma u Podgoraču. U prijevozu predmeta i postavljanju izložbe te prezentiranju dječjih radova pomagali  su roditelji. Izložba je bila vrlo dobro posjećena, djeca su prezentirala  svoje proizvode, objašnjavala kako su ih napravila te za što se mogu koristiti. Od prikupljenog novaca planiramo platiti ulaznice u Vili Magic u Đakovu i boravak  kod mađioničara J. Ciganovića. Ove godine idemo 11.lipnja. To je zajedničko druženje djece i roditelja za kraj godine i već je postalo tradicionalno. Djeca jako vole ovaj izlet. Na pozornici pokažu roditeljima kratki program koji pripremimo za njih. Nakon toga svi zajedno pogledaju mađioničarsku predstavu našeg domaćina, a onda slijedi igra na imanju (na trampolinu, ljuljačkama, klackalicama, nogomet) i ono što najviše vole, kupanje u bazenu.

 Tekst i fotografije:

 Tihana Barić, odgojiteljica