Vrtičanci dječjeg vrtića Zvončić proslavili Hrvatski olimpijski dan

U sklopu obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, vrtićanci odjeveni u bijele majice, kao simbol mira, prijateljstva i razumijevanja prošetali su od vrtića preko glavnog gradskog trga, do velikog parka gdje su nastavili s igrom i različitim natjecateljskim aktivnostima.

Hrvatski olimpijski dan, kojim se obilježava utemeljenje Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. godine, nacionalna je sportska manifestacija kojom se slavi olimpizam i sport uopće. I mi najmlađi želimo svojim doprinosom obilježiti ovaj dan i ukazati na važnost bavljenja sportskom aktivnošću i na vrijednosti koje sport donosi za zdravlje i za odnose među ljudima.

Tjelesne aktivnosti su svakodnevni, uobičajeni sadržaj u vrtiću. Međutim, danas, a i tijekom cijelog tjedna odgojiteljice će intenzivnije provoditi različite sportske aktivnosti i tako djecu osnaživati u uključivanje u one koje su primjerene njihovoj dobi i mogućnostima i interesima. Različite vježbe zagrijavanja i istezanja, vježbe za razvoj pojedinih mišićnih skupina, poligoni s kombiniranim elementima pojedinih sportova nešto su što kod djece izaziva veliki interes i punu pozornost.

U područnom vrtiću u Donjoj Motičini djeca su u prostoru školske dvorane, zajedno sa svojim prijateljima iz škole uz takmičenje u trčanju i različite štafetne igre također obilježila današnji dan.

17. olimpijski festival dječjih vrtića

Četrdeset dječaka i djevojčica našeg vrtića sudjelovalo je 10. svibnja ove godine na 17. olimpijskom festivalu dječjih vrtića Osječko-baranjske županije. Osim našega sudionici su bili polaznici još jedanaest vrtića. Djeca su se natjecala u skoku u dalj, bacanju loptice u dalj, trčanju na 50 m, štafeti 4×25 m te malom nogometu. Sve sportske discipline su bile za dječake i djevojčice. U bacanju loptice u dalj naša djevojčica je osvojila brončanu medalju. Srebrno odličje je osvojila također djevojčica u skoku u dalj, dok je dječak osvoji zlato u disciplini bacanje loptice u dalj. Čestitke svim sudionicima na srčanosti i postignućima!

Tekst i fotografije: Snježana Kanđera

VRTIĆANCI U POSJETI SREDNJOJ ŠKOLI

Predškolska djeca, kao što se zna, uče najbrže i najlakše o svijetu oko sebe. A danas su istinu puno toga naučili posjetivši radionice na Danu otvorenih vrata Srednje škole Isidora Kršnjavoga. Program Dana otvorenih vrata Srednje škole i ove je godine zadivio naše predškolce različitim radionicama te su djeca išla od učionice do učionice i poput doživljavanja filmskog dokumentarca učila o svemu. A moglo se naučiti uistinu puno toga: od arheologije, glagoljice, 3d modeliranja, filma o zlatnom rezu, frizura…Posebno ih se dojmila radionica „Kemija u svakodnevnom životu: od vatre do plastike“ koju je s učenicima vodila profesorica Tomislava Špehar. Jednako atraktivna im je bila radionica „Sunčev sustav“ koju su vodile profesorice Marina Međurečan i Marta Božić u kojoj su djeca slikala zvijezde u Sunčevom sustavu, a putem razgovora s profesoricama nadogradili su znanja o planetima budući da se i u vrtiću uči o plenetima.  Najslađa im je bila, naravno, radionica učenika slastičarske struke koju su vodile profesorice Zdenka Crndić i Željka Horvat u kojoj su djeca kušala jagodu u čokoladi, mafine i slatkiše različitih oblika.  Posebno se zahvaljujemo na toplom prijemu profesorice Manuele Kojić koja nam je bila vodič po srednjoj školi. Bio je to za našu predškolsku djecu dan ispunjen prekrasnim doživljajima na kojima svima koji su tome doprinijeli šaljemo jedno veliko hvala.

 

JEDNOSTAVNA NABAVA – USLUGE STRUČNOG NADZORA NAD IZVOĐENJEM RADOVA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA

Dječji vrtić Zvončić Našice – Grad Našice, kao naručitelj, sukladno Pravilniku o provedbi jednostavne nabave u vrtiću, provodi postupak jednostavne nabave usluga stručnog nadzora nad izvođenjem radova energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Zvončić u Našicama koji obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, elektrotehničke i strojarske radove.

Svi podaci vezani za postupak nabave nalaze se u Pozivu na dostavu ponuda kojeg zainteresirani gospodarski subjekti mogu preuzeti ovdje.

Projekt energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, vezano uz provedbu operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, referentni broj poziva: KK.04.2.1.03, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dokument objavljen 10.04.2018.

Velika srca mališana i njihovih roditelja

U tjednu od 19.-23.ožujaka 2018. godine u vrtiću je trajala humanitarna aktivnost „Dobro je činiti dobro“ za Caritas Našičke župe. U nju su se uključila djeca sa svojim roditeljima kao i radnici vrtića. Prikupljena odjeća, obuća, hrana i dječje igračke donirat će se ljudima u potrebi.

Zahvaljujemo svima koji su pokazali svoju nesebičnost i brigu za bližnje.

Dijeleći dobro i pomažući jedni drugima činimo život ljepšim, a ljude sretnijima.

Snježana Kanđera,

magistra predškolskog odgoja

Zimski roštilj

Djeca i odgojiteljice starije-srednje skupine Ježić, u tjednu maškara, jedan su dan iskoristili za tradicionalno pečenje slanine i na taj način njegovali običaje ovoga kraja. Roditelji su se aktivno uključili u pripremu za ovu, iako za vrtić neobičnu aktivnost, te poslali u vrtić komad slanine, hrenovke i kobasice za svoje dijete, kao i štapove za ražanj i lim za postavljanje vatre.

Djeca su s veseljem pomagala u pripremi ražnjeva, te uživala u samoj aktivnosti. Neka djeca su po prvi put doživjela ovakvo iskustvo dok su neka prepričavala svoja dosadašnja slična iskustva s roditeljima, bakama, djedovima. Nakon strpljivog držanja i okretanja štapova sa slaninom najdraži dio bio je stati uz stol te sa svojim prijateljima degustirati i podijeliti svoje pečenje.

Mirisi su se protezali vrtićem te su se degustaciji pridružili i neki od odgojitelja i roditelja koji su upravo u to vrijeme dolazili po svoje dijete. Dobili smo pozitivnu povratnu informaciju za ovakav oblik planiranja aktivnosti, budući da su neka djeca po prvi put jela slaninu te na taj način proširila fond namirnica koje vole jesti. Neki će češće nakon ovog dana kod kuće pripremati slično za objed.

Boravak na zraku, pogotovo u vrijeme ovih hladnih mjeseci, može se iskoristiti za ovakav pristup radu u kojem se djeca uče praktičnim stvarima i kako se ponašati u blizini vatre. Međusobno druženje, dijeljenje, spontana igra i pomaganje obilježile su ovaj dan kojeg ćemo s veseljem preporučiti i drugim skupinama. Cijelu aktivnost pratile su naša pedagoginja Marina Lazar te ravnateljica vrtića Snježana Kanđera koje su se također aktivno uključile i pridonijele ugodnom druženju.

Odgojiteljice odgojno-obrazovne skupine Ježić:

Jasna Majer, odgojiteljica savjetnica

Jelena Brkić, mag. paed.