Područni ured civilne zaštite Osijek, prema Planu edukacije u području zaštite i spašavanja te opasnosti od mina za pedagošku godinu 2023./2024., nastavio je provoditi edukaciju djece sukladno Nacionalnom programu edukacije djece u području zaštite i spašavanja. Tako su u ponedjeljak, dana 6. studenog, posjetili i naš vrtić. Navedena edukacija provedena je s djecom predškolske i mlađe školske dobi kojih je u našem vrtiću oko 100.

Cilj edukacije bio je, kroz animiranu prezentaciju i interaktivno predavanje, upoznati djecu s jedinstvenim europskim brojem za hitne službe 112 te s ulogom žurnih službi (vatrogasci, policija, hitna pomoć, HGSS) i poučiti ih kako postupiti u slučaju ako ih zatekne požar, potres, poplava, druge nepogode i neprilike, pronalazak minsko eksplozivnih sredstava.

Voditeljica edukacije, Vida Majdandžić, bila je nemalo iznenađena suradnjom djece i konkretnim te korektnim odgovorima na njena pitanja. Međutim, nije za čuditi se pošto odgojiteljice s djecom već treću godinu za redom provode radionice HCK-a u sklopu projekta „Sigurnije škole i vrtići“. Dakako, ponavljanje je majka znanja te je ova edukacija bila značajna za optimalan spoznajni razvoj djece u odnosnu na aktualno stanje svijeta oko nas.

Policajac iz zajednice, Jerko Bešlić, djeci je izložio ponešto o eksplozivnim napravama i minama. Pošto živimo u ratom pogođenom području te se još uvijek pronalaze zaostale naprave iz Domovinskog rata, policajac je educirao djecu o tome što učiniti u slučaju pronalaska određene naprave. Također, djecu je upoznao i s pirotehničkim sredstvima. Uskoro nam dolazi blagdansko vrijeme u kojem je korištenje ovih sredstava učestalije te ih je upozorio na štetnosti i posljedice koje one mogu imati po život djece i odraslih.

Dječaci i djevojčice bili su aktivni cijelo vrijeme radionice te im interesa nije nedostajalo.

Hvala našim gostima na ovako poučnom predavanju.

Josipa Lustig, stručna suradnica pedagoginja