U vremenu od 12. ožujka do 7. svibnja 2024. godine djeca skupine Pčelica s odgojiteljicama Dorom Kurtek i Valentinom Vondrak pohađali su tečaj o Obrazovanju za održivi razvoj, preko aplikacije ECE Academy, gdje smo naučili kako spojiti održivost i naše svakodnevno učenje.

Cilj tečaja bio je jačanje znanja o održivosti i održivom razvoju te sposobnost poučavanja djece odgojitelja istom kroz 8 Modula.

U Modulu 1 istraživali smo koncept Održivog razvoja i razvili preliminarno razumijevanje onog što održivost znači. Moduli 2, 3 i 4 imali su za cilj produbiti znanje djece unutar tri dimenzije Održivog razvoja – ekološke, socijalne i ekonomske. Modul 5 označio je važan korak u produbljivanju razumijevanja važnosti holističkog i integriranog razmišljanja u obrazovanju i akcijama za održivost. U  Modulu 6, fokus je bio na izgradnji važnih veza s prirodom, susjedstvom i globalnom zajednicom. Modul 7 pozvao nas je na daljnju suradnju i umrežavanje s drugim okruženjima Odgoja i obrazovanja ranog djetinjstva, u Europi i izvan nje. I u Modulu 8, istražena je četvrta dimenzija Održivog razvoja, politička dimenzija, koja se bavi osnaživanjem i akcijama za promjene.

Samim sudjelovanjem djeca su već pozitivno doprinijela našem planetu.

Tekst i fotografije: Valentina Vondrak