DSC00446

Zima je svojim bijelim pokrivačem ogrnula zemlju. Radujem se zimskom boravku na zraku. No, čini mi se da sam jedna od rijetkih. Prolazim ovih dana vrtićem i u šali (u kojoj ima mnogo zbilje) govoreći djeci i odgojiteljicama „Dobar dan, došla sam vas istjerati van!“ A onda  me osupne surova stvarnost: pojedina djeca još uvijek dolaze u vrtić u izrazito neadekvatnoj odjeći i obući za ovo godišnje doba. Iz razgovora s odgojiteljicama saznajem da nije u pitanju neimaština, već jednostavno stav dijela roditelja kako je zimi bolje biti u toplom prostoru jer bi se dijete vani prehladilo. Često im biva postavljeno pitanje koje implicira očekivanje: „Nećete valjda danas ići van?“

Razumljiv je strah, zabrinutost i „nepovjerenje“ kod roditelja u vezi boravka djece na otvorenom. Stoga je važno dati im stručan i argumentiran odgovor kako bismo ih umirili, ohrabrili i razuvjerili.

Naše iskustvo, a i spoznaje koje imamo iz literature, konzultacija s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima govore upravo suprotno.

Jedna od bitnih zadaća vrtića je kontinuirana briga i skrb za očuvanje i unapređenje dječjeg zdravlja. Boravak djece na zraku je dio svakodnevnih i obveznih aktivnosti u sva četiri godišnja doba. Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima.

Izlazak na otvoreni prostor sa skupinom djece, uključuje i traži dodatni angažman svih sudionika u procesu (roditelji, odgojitelji i ostali) pa ga uvijek treba dobro i na vrijeme isplanirati, zavisno o dobi djece, broju djece u skupini, dnevnom ritmu i vremenskim uvjetima.

Dakle na roditeljsko pitanje hoće li se djeca lakše razboljeti ako budu zimi boravila vani, nego u toploj sobi odgovor je NE.

Zašto NE?

Boravak na zraku koristi zdravlju djeteta. Tjelesna aktivnost potiče razvoj imuniteta. Kretanjem i trčanjem ubrzava se disanje, strujanje zraka je brže, pa se tako i bolje “ čiste “ dišni putovi. Boravak na zraku preporuka je i stoga što djeluje pozitivno na organe za kretanje, organe za disanje, krvotok kao i na živčani sustav te na socijalizaciju djece i stvaranje pozitivne slike o sebi.

Upravo je boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama u jesen i zimi jedan od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova. Naime, suhi zrak, nastao uslijed grijanja, isušuje sluznicu dišnih putova i dolazi do zgušnjavanja sluzi. Nema protutijela, a nosne dlačice se slijepe i čišćenje sluznice prestaje, stoga ona postaje ranjiva. Zbog toga je potrebno  (osobito u zimskom periodu) često prozračivati prostorije u kojima djeca borave, ali paziti da ne budu izložena propuhu (temperatura prostorije približno 23° C).

Izlaskom na svjež i hladan zrak, sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret. Djeci tada češće curi nos i suze im oči, čime se pojačava učinak čišćenja sluznice, što ne znači da je dijete bolesno i zarazno za drugu djecu. Postoji izreka da su najzdravija upravo ona djeca koja se igraju vani („šmrkavci crvenih obraza“).

Stoga su najvažnije mjere prevencije bolesti svakako boravak na zraku, svakodnevno češće provjetravanje prostorija gdje borave djece ( ne „ propuh “ ), kao i redovito pravilno pranje ruku.

Djeca vole kišne kapi i snježne pahuljice, dok su često odrasli ti koji izbjegavaju izlazak iz kuće po lošem vremenu.  Koliko često im pružamo mogućnost da to čine?

Temperatura ispod 0 ne bi trebala biti prepreka za boravak na zraku. Djeca mogu biti vani kod temperature do-10 stupnjeva ako nema vjetra, magle i jakog jutarnjeg mraza. Aktivnosti na zraku se zimi planiraju u doba dana kad je najtoplije, između 10 i 14 sati. Mlađa djeca borave kraće, do 30 minuta, a starija mogu i do sat vremena ovisno o vremenskim prilikama. Pri tome je važno voditi računa o tome da je dijete u pokretu i da ne stoji na mjestu.

Narodna, mudra kaže: „Nema lošeg vremena, već neodgovarajuće odjeće i obuće“.

Zato je važno djecu u zimskom periodu pravilno odijevati i obuvati.

Poželjna je topla, meka, praktična odjeća koja zadovoljava higijenske zahtjeve i omogućava pravilnu regulaciju tjelesne temperature. Donje rublje treba biti pamučnoda koža može disati, a gornji slojevi od sintetike. Slojevito odijevanje je najbolje rješenje kako bi se djeca prema potrebi mogla raskomotiti ili utopliti. Nepotrebno im je obući previše odjeće, jer se onda  znoje. Pored kape, šala, čizmi i rukavica obavezna je i rezervna odjeća i obuća ( ako bude potrebno presvlačenje). Odjeća i obuća ne smije biti tijesna, uska, sputavati tjelesne pokrete, pritiskati dijelove tijela, izazivati natiske, isto tako ni prevelika ili preširoka, jer onda pada s nogu ili se iskrivljuju noge.Neadekvatna odjeća i obuća loše utječe na djetetovu sigurnost i spretnost.

Dobro je poučiti djecu pravilnom disanju: udisati kroz nos, izdisati kroz usta. Šal se ne stavlja preko nosa i usta, jer onemogućava normalno disanje.
Savjet: obucite dijete onako kako biste obukli sebe tj. ni previše ni premalo, onako kako ćete se u tome najbolje osjećati.

Kada se vratite u toplu sobu, dijete (djecu) raskomotite, skinite suvišnu i mokru odjeću i obuću. Presvucite ih, dajte im piti mlake napitke. Ne trljajte im ruke i noge kako bi ih zagrijali. Ne stavljajte na njih termofore, niti ih ne izlažite direktnom utjecaju jakog izvora topline. Zbog naglog širenja krvnih žila i mogućeg pada krvnog tlaka, može doći do blage nesvjestice. Navedene poteškoće i problemi uglavnom se odnose na dugotrajan boravak pri niskim temperaturama u planinama i sličnim uvjetima.

No, kako bi vas još više osnažili da s punim povjerenjem krenete sa svojom djecom u zimske avanture evo još nekoliko naučnih činjenica:

Mozak traži stimulaciju za razvoj, a u sadašnjem načinu života djece, koji uključuje dugotrajno sjedenje pred kompjutorom ili televizorom, ne može je dobiti. Fiziološki smo stvoreni za hodanje i stoga je važno djeci omogućiti različite tjelesne aktivnosti i što više kretanja jer će tek tada razvoj mozga biti u skladu s fiziologijom. Ne omogućavate li svom djetetu optimalne uvjete za različite tjelesne aktivnosti usporavate razvoj njegova mozga, ali to je opet jedna duža i vrlo zanimljiva „priča“.

Zato, ako imate bilo kakvih sumnji vezanih uz boravak na zraku u zimskim uvjetima posavjetujte se s liječnikom vašeg djeteta i omogućite i djetetu i sebi, a naravno i nama s vašom djecom uživanje u ovom predivnom zimskom pokrivaču!

Tekst i fotografije:

Marina Lazar, pedagoginja

[Best_Wordpress_Gallery id=”32″ gal_title=”Zima zaista zube ima”]

Kategorija