Naši gosti: Željko Bortek, geolog Našicecementa  i Josip Gregac, koordinator  udruge Lijepa naša

Suradnja vrtića s članovima obitelji djece uvijek je u interesu najmlađih. Posjete, susreti, zajedničke aktivnosti i druženja donose nova iskustva, znanja, razvijaju kompetencije ne samo najmlađih nego i starijih. Svaki susret ili gostovanje u skupinama vrtića i za odrasle je poseban doživljaj. Promatrajući aktivnosti i ponašanja mališana, nerijetko izražavaju čuđenje i oduševljenje onim što djece znaju, za koja sve područja pokazuju interes.

Tako je bilo i  6. ožujka 2020.godine. Skupinu Bubamara odgojiteljica Jasne Resler i Draženke Marček posjetio je geolog Našicecementa Željko Bortek, ponosni djed jedne djevojčice iz ove skupine.

Cilj susreta i druženja je bio upoznati djecu s geološkim nalazima stijena i minerala te ostacima fosila, s područja Našica i Orahovice. Prezentirana je povijest i poveznice između Panonskog i Jadranskog mora. Uz suglasnost uprave Našicecementa dio iskopina poklonjen je vrtiću, na čemu zahvaljujemo, kao edukativno i materijalno dobro ovoga kraja koje će naći svoje prikladno mjesto u našoj predškolskoj ustanovi. Brojni nalazi svjedoče o davnom životu biljaka i životinja, zarobljenim u tlu i kamenim stijenama. Djeca su iskazala veliko zanimanje za iskopine, osobito za one u kojima su vidljive školjke, sačuvane milionima godina. Svaku su pomno pregledala, zapažala detalje i osobitosti. U kutiji iznenađenja za svakog mališana je pripremljena morska školjka koju su ponijeli svojim kućama. Osim zornog učenja, gospodin Bortek je i putem plakata prezentirao povijest zemlje te zanimljivosti iz geologije i biologije, znanosti koje su usko povezane.

S djecom skupine Bubamara, odgojiteljicama Jasnom i Draženkom te geologom Željkom Bortekom upoznao se i Josip Gregac, koordinator  udruge Lijepa naša, najveće ekološke udruge  u Republici Hrvatskoj. Gospodin Gregac je došao u naš vrtić kako bi se upoznao s aktivnostima koje smo do sada proveli, s obzirom da smo aplicirali za Zelenu zastavu uključivanjem u program rada za Eko škole, odnosno Eko vrtiće

Vrijedne aktivnosti radnika vrtića, susreti i suradnja s roditeljima, pojedincima, stručnjacima različitih profila i našom zajednicom u cjelini oplemenjuju i obogaćuju djetinjstvo naših najmlađih sugrađana. Uloženi trud, rad i dobra volja za dijeljenjem znanja i iskustava, no prije svega radost druženje još jednom se pokazalo kao dobitna kombinacija, na radost mališana i odraslih.

Tekst i fotografije: Snježana Kanđera

magistra predškolskog odgoja