Danas, dana 7. veljače 2024., naš vrtić posjetili su Starcevi. Predsjednica HKD-a Vukojevci Ivana Petrović, majka naših dvoje polaznika, djeci je opisala tko su Starcevi i što nose na sebi.

Pitanje dana bilo je „Tko se krije ispod maske?“ Djeca su pogodila, kako običaj i nalaže – ispod maske nalaze se dečki. U Starceve se oblače neoženjeni mladići, a nas su danas posjetila šestorica, od kojih je jedan dječak iz skupine „Ježić“. Mladići su djeci podijelili bombone te im dopustili da isprobaju rgače i ćule. Djecu su posebno dojmila zvona koja su Starcevima povezana na kožni remen omotan tkanicom.

Zahvalni smo na svakom ovakvom susretu jer djeci želimo približiti baštinu radi prenošenja kulture. To će, naravno, svako dijete oblikovati na svoj način te izgraditi svoje vrijednosti, spoznaje, ali i socijalnu kompetenciju. Uloga vrtića je otvoriti im potrebna vrata za to. Ovakvim vrstama aktivnosti pristupamo zbog želje za njegovanjem vlastitog identiteta. Ipak, na umu imamo i interkulturalnost i toleranciju te odgajamo djecu u duhu nedominacije jedne kulture nad drugom.

Još jednom hvala Vukojevcima, Starcevima kao i gospođi, i majci, Petrović što obilježavaju i čuvaju običaje svoga kraja te svoja znanja daruju i nama.

Stručna suradnica pedagoginja J. Lustig