Djeca i odgojiteljice starije-srednje skupine Ježić, u tjednu maškara, jedan su dan iskoristili za tradicionalno pečenje slanine i na taj način njegovali običaje ovoga kraja. Roditelji su se aktivno uključili u pripremu za ovu, iako za vrtić neobičnu aktivnost, te poslali u vrtić komad slanine, hrenovke i kobasice za svoje dijete, kao i štapove za ražanj i lim za postavljanje vatre.

Djeca su s veseljem pomagala u pripremi ražnjeva, te uživala u samoj aktivnosti. Neka djeca su po prvi put doživjela ovakvo iskustvo dok su neka prepričavala svoja dosadašnja slična iskustva s roditeljima, bakama, djedovima. Nakon strpljivog držanja i okretanja štapova sa slaninom najdraži dio bio je stati uz stol te sa svojim prijateljima degustirati i podijeliti svoje pečenje.

Mirisi su se protezali vrtićem te su se degustaciji pridružili i neki od odgojitelja i roditelja koji su upravo u to vrijeme dolazili po svoje dijete. Dobili smo pozitivnu povratnu informaciju za ovakav oblik planiranja aktivnosti, budući da su neka djeca po prvi put jela slaninu te na taj način proširila fond namirnica koje vole jesti. Neki će češće nakon ovog dana kod kuće pripremati slično za objed.

Boravak na zraku, pogotovo u vrijeme ovih hladnih mjeseci, može se iskoristiti za ovakav pristup radu u kojem se djeca uče praktičnim stvarima i kako se ponašati u blizini vatre. Međusobno druženje, dijeljenje, spontana igra i pomaganje obilježile su ovaj dan kojeg ćemo s veseljem preporučiti i drugim skupinama. Cijelu aktivnost pratile su naša pedagoginja Marina Lazar te ravnateljica vrtića Snježana Kanđera koje su se također aktivno uključile i pridonijele ugodnom druženju.

Odgojiteljice odgojno-obrazovne skupine Ježić:

Jasna Majer, odgojiteljica savjetnica

Jelena Brkić, mag. paed.